Information om Fars dag og gode gaveidéer


Tekst af Maiken 09. februar 2019 


Hvornår er det Fars Dag 2019?

Fars Dag ligger altid den 5 juni, som også er samme dag som Grundlovsdag, hvor de fleste holder fri. Dagen er derfor oplagt til at forkæle farmand.

 

Hvorfor fejrer vi Fars dag?

Fars Dag startede første gang i Washington USA den 19. juni 1910. Inspirationen stammer fra Mors dag, hvor en amerikansk dame ved navn Fru Dodd fik ideen til at far naturligvis også skulle fejres og værdsættes. Hendes far var alene med 6 børn – hende og hendes 5 søskende, og han forsøgte at gøre alt så godt for sine børn hver dag, som han overhovedet kunne.

Den nye mærkedag blev placeret den tredje søndag i juni, og inden længe havde dagen spredt sig og blevet en fast årlig mærkedag i hele USA.

 

Hvornår kom Fars Dag til Danmark og resten af Norden?

I 1931 kom mærkedagen til Sverige og først nogle yderligere år senere – i 1935 – kom Fars dag til Danmark. Svenskerne bevarede datoen til værende den tredje søndag i juni, hvor man i Danmark fastsatte datoen til den 5. juni – Altså Grundlovsdag.

Senere hen mente nogle nordiske købmænd, at det var bedre at have dagen i efteråret (hvorfor vides ikke). De forsøgte derfor at få den rykket til anden søndag i november. Dette blev dog aldrig kommunikeret ordenligt ud til Danmark, så her bevarede vi den allerede traditionelle dag og dato den 5. juni.

Derimod er Fars Dag blevet rykket til november i de resterende nordiske lande: Sverige, Norge, Island, Finland og Estland.

  

Giftes med farmand…..

Manden i de første mange mange år af børnenes leveår er – FARMAND! Som Gitte Hænning sang til sin far Otto tilbage i 50érne:

” Når jeg bli'r en stor pi'e,
så vil jeg giftes,
giftes med farmand,
for farmand er så rar!”

Selvfølgelig ville hun ikke giftes med sin far, men der findes da ikke noget bedre end børn der ser op til deres højtelskede far. Præcis som Gitte Hænning gjorde tilbage i midten af 50érne.

Selvom dagen Fars Dag ikke er helt så stor en mærkedag i Danmark som Mors Dag, så mener vi alligevel, at han skal forkæles og værdsættes med ”sin egen dag” som mor også bliver den anden søndag i maj hvert år med Mors Dag.

 

Vi har lavet en kategori fyldt med gaver til Fars Dag, som du kan se lige HER.

 

Hør sangen med far Otto Hænning og datter Gitte Hænning her.

 

Gaveidéer til far

Blandt vores udvalg af gaveidéer til Fars dag kan her blandt andet nævnes: