Margretheskålen - et dansk designikon


Tekst af Anne 05. juli 2019


Vi er stolte og glade for at kunne fortælle Jer, at vi netop har fået Margretheskålen, som er et stort dansk designikon ind i shoppen. Skålen som er uundværlig i alle hjem, når der skal bages og tilberedes mad.

 

 

Designeren bag Rosti Margretheskåle

Margretheskålen er klassisk dansk design og manden bag den berømte designklassiker, står designeren Jacob Jensen. Jacob Jensen var den første herhjemme, der blev uddannet industriel designer, og hans værker er repræsenteret på mange forskellige museer over hele verden, heriblandt står den berømte designklassiker Margretheskålen. 

 

Historien bag de danskdesignede Margretheskåle

Designet af den klassiske Margretheskål startede helt tilbage i 1947, i samarbejde Rosti. Her opstod ideen om at lave den klassiske røreskål, efter en omfattende undersøgelse af danske husmødres ønsker til at få en ideel røreskål i den daglige husholdning.

I år 1950 blev skålen sat i produktion og opkaldt efter den dengang danske prinsesse Margrethe. Skålen blev lanceret i tre størrelser og i fire forskellige smukke pastelfarver. 

 

Den ideelle røreskål Margretheskålen, blev et stort hit i den daglige husholdning, og siden 1950érne er Margretheskålen vokset op til at blive et ikon indenfor dansk design, som blandt andet kan opleves i den permanente samling på Museum of Modern Art i New York. 

Sortimentet voksede og i dag findes der et stort udvalg af både farver og størrelser. 

Se alle de flotte Rosti Margretheskåle

 

Skålen der bringer minderne frem

Margretheskålen får os i høj grad til at tænke tilbage på barndommen og alle minderne derfra. Minderne om dengang vores travle mor stod i køkkenet til børnefødselsdagen og piskede fløden til flødeskum, så vi kunne nyde den flotte lagkage med alle de mange tændte fødselsdagslys. Og minderne om lune hjemmelavede boller med tandsmør og varm kakao på en kold efterårsdag. 

 

Opskrifter hvor Margretheskålen er uundværlig

Vi har fundet nogle opskrifter frem fra gemmerne og deler dem gerne med jer. 

Gad vide om I ikke også går lidt i barndom, eller blot også som vi, mindes den dejlige ubekymrede barndom for en tid? 

 

Nybagte boller med tandsmør

Det skal du bruge:

25 g gær
2 dl mælk
50 g smør
1 æg
60 g sukker
1 tsk salt
500 g mel

 

Det skal du gøre:

Lun mælken og opløs gæren heri. Bland mel, sukker og salt godt sammen til en ensartet masse.

Bland smør, æg og  mælk til en jævn blanding, og tilsæt melblandingen. Det hele æltes godt sammen i ca 10 minutter. Du kan bruge en røremaskine, det er det nemmeste og giver det absolut bedste resultat. Jo mere der æltes, jo flottere bliver de hjemmelavede boller når de er færdige.

Stil dejen til hævning et lunt sted og lad den hæve op til dobbelt størrelse, ca. 1 time.

Form dejen til runde boller og stil dem på en bageplade beklædt med bagepapir. 

Tildæk bollerne og lad dem efterhæve et lunt sted, i 30 min. Imens kan du forvarme ovnen til 200 grader.

Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag bollerne i ovnen ca. 15 minutter til de har en fin lysebrun farve.

Lad dine hjemmebagte boller afkøle på en rist og server dem med koldt smør og varm kakao med flødeskum. 

 

Vores opskrift på hjemmelavet varm kakao til 4 personer

Det skal du bruge:

Ca 25 g smør

1 dl kakaopulver

1 liter mælk

 

Det skal du gøre:

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt kakao og rør blandingen godt sammen. Mælken tilsættes lidt efter lidt og bringes i kog. Den varme kakao smages til med sukker og serveres med iskold flødeskum på toppen. 

 

Vores ekstra twist:

Istedetfor flødeskum kan du tilsætte lækre marshmallows i forskellige former og farver. 

Server den hjemmelavede varme kakao i de smukke Hammershøi krus fra Kähler.

 

Vores opskrift på den gode gammeldags agurksalat

Det skal du bruge:

1 agurk
2 dl eddike
1 dl sukker
0,5 dl vand
Groft salt
Peber

 

Det skal du gøre:
Rør eddike sammen med sukker, kogende vand og peber til sukkeret er opløst.
Snit agurken i tynde skiver og drys dem med lidt salt, og lad blandingen trække i ca. 10 minutter.
Knug væden ud af agurken og vend skiverne i eddikelagen. Lad salaten trække mindst ½ time på køl.
Hæld eventuelt agurkesalaten i et syltetøjsglas og stil det på køl.

 

Vores ekstra twist:
Skære agurken i tynde stave istedet for tynde skiver. De er nemmere at håndtere og falder ikke så nemt af hvis man spiser en hotdog.